Zeytinyağlı Bamya

Çok değil 4-5 yıl öncesine kadar annemin bana bamya yedirebilmesi imkansıza yakındı. Hatta anneannem bahçeden toplayıp taze taze pişirmiş bile olsa. Sofraya her konulduğunda "bak bu sefer bambaşka olmuş, bir kere tadına bak, çok lezzetli" ısrarları üzerine bir çatal alıp, yüzümü buruşturarak bırakırdım. En hoşlanmadığım kısmı ise bamyanın özsuyunun pişirirken ortaya çıkmasıydı, ta ki annem bunu yok etmenin bir yolunu bulana dek. İşte o gün bamyayla aramızdaki aşkın filizlendiği gün :)

Dumanı Tüten Bisiklet


Malzemeler

1 kilo bamya (mümkünse küçük olmalı)
1 orta boy soğan
1 büyük boy (veya 2 orta boy) domates
½ limon
2 yemek kaşığı limon tuzu

Tarif

1. Bamyaların sap kısmını küçük bir bıçakla elma soyar gibi kesiyoruz (direk keserseniz özsuyu tamamen dışarı çıkacaktır, pek hoş olmaz)
2. Ayıkladığımız bamyaları limon tuzunu içinde eritmiş olduğumuz su dolu kaba alıyoruz.
3. Tencereye koyduğumuz zeytinyağına kızmadan ince ince doğradığımız soğanları ekleyip kavuruyoruz.
4. Soğanlar sararınca minik küpler halinde doğradığımız domatesleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
5. Domatesler sulanmaya başlayınca salça, kırmızı biber ve tuzu ekleyip, bamyaları ilave ediyor ve 5-6 dakika daha kavuruyoruz.
6. (Bamyaların rengi yeşilin farklı bir tonuna döndüğünde) suyunu ekleyip kapağını kapatıyoruz.
7. 20-25 dakika pişirip arzuya göre sıcak veya ılık servis yapıyoruz.

Afiyet şifa olsun.

0 yorum

Yorum Gönder