Gül Baklava (Hayırlı Bayramlar)


Ramazan bitti. Sevinsek mi üzülsek mi bilemediğimiz bir zaman dilimi olmasının yanı sıra dünyanın dört birtarafında zulümün zirvelere tırmandığı bir bayram olması her şeyi yarım bırakıyor. Geçen her gün halimize şükretmemiz için bir sebep.
Bayram için azar azar birkaç çeşit tatlı yaptık. Malum gelen giden eksik olmaz, bayram bu. :) Hazır bayram gelmişken yaptıklarımızın yanı sıra arşivimi de bir gözden geçirdim. Bu tatlıyı geçen bayram teyzemle beraber yapmıştık. Yayınlamak bugüne kısmetmiş.
 Teyzemle tarif için konuşurken internetten bir bak bakalım adına ne diyorlar dedi. Ufak bir araştırma yaptım. Gül Tatlısı, Gül Baklavası, Büzme Baklava, Büzgü Baklava vb. isimlerle anılmış. Fakat benim favorim Gül Baklava, yaparken öyle demiştik, öyle kalsın. 

Ne diyor Ümmü Sinan:

"Gül alırlar gül satarlar

Gülü gül ile tartarlar

Gülden terazi tutarlar
Çarşı pazarı güldür gül"

Gül olsun bayramımız da baklavamız da böylece.

Büzgü Baklava

Malzemeler

- 1 yumurta

- 100 gr eritilmiş tereyağ

- 1 su bardağı süt

- ½ su bardağı sıvı yağ

- ½ su bardağı su

- 2 çorba kaşığı sirke

- 1 çay kaşığı kabartma tozu

- Aldığı kadar un

- İçi için çekilmiş ceviz
Gül Baklava


Tarif

1. Terayağ hariç malzemeleri yoğurma kabında elimizden ayrılacak kıvama gelinceye dek yoğuruyoruz.
2. Hamuru ceviz büyüklüğünde bezeliyoruz.
3. Hazırlamış olduğumuz bezeleri su bardağı ağzı büyüklüğünde hafifçe açıp 6şar 6şar üstüste koyuyoruz.
4. Nişasta serpmiş olduğumuz zeminde 6'lı bezeleri hamurun üzerine de nişasta serperek "arkasından karınca duası okunacak incelikte:)" açıyoruz.
5. Yuvarlak şekilde açtığımız hamuru dörde bölüyoruz.
6. Kesmiş olduğumuz hamuru yukarıdan ve aşağıdan ortaya doğru yatay olarak topluyoruz ve tam ortadan kıvırıyoruz.*
7. En alt kısımları üstüste getirip kıvrımların arasına ceviz serpip spiral olarak kıvırıyor ve uçlarını alt kısmında sıkıştırıyoruz.
8. Tavada erittiğimiz tereyağına yarım ölçü sıvıyağ ekleyip üzerlerinde gezdiriyoruz ve 220 derecede hafifçe kızarana dek pişiriyoruz.
9. Tatlılar soğuduktan sonra hafif ılımış şerbetle ıslatıyoruz.

* Biz yaparken çekmemiştim, ancak şekil için şöyle bir fotoğraf buldum yardımcı olur diye umuyorum.
** Bir de şu fotoğraf ve şu var 

Şifa olsun.

Hayırlı ve huzurlu bayramlar dilerim.



0 yorum

Yorum Gönder